Raport 2012/2013 - page 120

118
instytut adama mickiewicza
designerska
ceramika
POZNAŃ
26.07–8.08.2013
„Art Food” to projekt warsztatów studenckich poznańskiej
School of Form i londyńskiej Royal College of Art, które za-
owocowały stworzeniem limitowanej kolekcji prototypów
naczyń ceramicznych – designerskich „nośników jedzenia”.
„To przedsięwzięcie międzynarodowe, integrujące wiele obszarów:
świat projektowania z przemysłem ceramicznym, edukację z realia-
mi zawodowymi, metody pracy i doświadczenia kultur. Wyjmujemy
rzeczywistość szkolną i wprowadzamy ją w prawdziwe życie” – mówi
Marek Cecuła, lider projektu.
W
SZTUKI WIZUALNE
I DESIGN
D
DESIGN
Celem projektu, łączącego sztukę rzemiosła z szeroką wiedzą hu-
manistyczną, opartą na kulturowych aspektach podawania do stołu,
było stworzenie serii naczyń mogących sprostać oczekiwaniom wy-
magających szefów kuchni. Uczestnicy programu pod okiem specja-
listki z dziedziny antropologii, dr Ewy Klekot, i mistrza kulinarnego,
Wojciecha Modesta Amaro, sprawdzali, jak smak i sposób przyrzą-
dzania potraw wpływają na formy ich prezentacji. Następnie wiedzę
teoretyczną wcielili w życie podczas trzytygodniowych warsztatów
w Ćmielów Design Studio. Rezultaty ich pracy można było oglądać na
wystawie w poznańskiej Concordia Design. Jeden z przygotowanych
przez studentów wzorów zostanie wdrożony do masowej produkcji
przez Polskie Fabryki Porcelany Ćmielów i Chodzież.
Studenci School of Form oraz
Royal College of Art podczas
warsztatów w Ćmielów Design
Studio
1...,110,111,112,113,114,115,116,117,118,119 121,122,123,124,125,126,127,128,129,130,...134
Powered by FlippingBook